Foto: družbena omrežja

V UKC Ljubljana so včeraj odprli nove prostore, ki bodo namenjeni posteljam za bolnike s covidom-19. “Prepričan sem, da ima danes UKC Ljubljana najboljšo ekipo, ki jo je kadarkoli imel. Samo s to ekipo nam je to lahko uspelo,” je pohvalil ekipo direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in pojasnil, da so prostore pripravili v desetih dneh. Zahvalil se je izvajalcu, Civilni zaščiti, Slovenski vojski, nadzoru gradbenih del, občini Ljubljana in Gospodarskemu razstavišču ter vsem zaposlenim v Kliničnem centru. “Sporočilo današnjega dne je, da skupaj zmoremo in da moramo širiti pozitivno energijo,” je pozval. Zaposleni v UKC , je dejal, so 12 let čakali, da se dokončajo novi prostori.

V nedeljo, 8. novembra, so v Sloveniji opravili 2063 testiranj in potrdili novih 464 primerov okužbe. Delež pozitivnih okužb je bil 22,49 odstotkov, še malo nižji kot dan poprej. Hospitaliziranih je bilo 1143 oseb, intenzivno nego jih je rabilo 190. Iz bolnišnice so jih odpustili 53, za covidom pa je umrlo 24 oseb. Po podatkih sledilnika je aktivnih primerov trenutno 21514, skupno potrjenih primerov je bilo do zdaj 45625.

Incidenca pada, število hospitaliziranih raste
Govorec Jelko Kacin je včeraj povedal, da samo končno dočakali dan, ko je število na novo potrjenih okužb že drug dan zdrsnilo pod tisoč, delež okuženih je tako padel na 22,69 odstotkov. Epidemiološke razmere se postopoma popravljajo tudi na gorenjskem, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pada. Naj gre navzdol še hitreje, je zaželel Kacin. Na Twitterju pa so danes sporočili, da število hospitaliziranih zaradi covida v  Univerzitetnem kliničnem centru Maribor še vedno raste. Trenutno je tam hospitaliziranih 187 bolnikov, intenzivno nego pa jih rabi 38. Skupno število umrlih je naraslo na 47. V Beltincih je bilo včeraj odkritih kar 30 novih okužb, Murska Sobota 12, Lendava 10. Sicer pa žarišča še naprej ostajajo tudi na Ptuju, kjer je 28 okužb ter v Mariboru s 27 in v Ormožu z desetimi okuženimi. Enako število novih okužb je bilo včeraj tudi v Slovenj Gradcu. V Ljubljani je bilo včeraj 40 novih okužb.

Kacin je opozoril, da so sedaj vse naše sosednje države na rdečem seznamu, vključno s tistimi predeli, ki so sedaj niso bili. Nobena država v Evropi ni več na zelenem seznamu, razmere so po celi Evropi precej resne. V Sloveniji podatki sledijo matematičnemu modelu, ki je bil zastavljen na začetku vala. Reprodukcijsko število R je trenutno že pod ena in se še niža. Na današnji novinarski konferenci je Kacin gostil generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana dr. Janeza Poklukarja. V UKC Ljubljana so namreč včeraj odprli nove prostore, ki bodo namenjeni posteljam za bolnike s covidom-19. “Prepričan sem, da ima danes UKC Ljubljana najboljšo ekipo, ki jo je kadarkoli imel. Samo s to ekipo nam je to lahko uspelo,” je pohvalil ekipo Poklukar in pojasnil, da so prostore pripravili v desetih dneh. Zahvalil se je izvajalcu, Civilni zaščiti, Slovenski vojski, nadzoru gradbenih del, občini Ljubljana in Gospodarskemu razstavišču ter vsem zaposlenim v Kliničnem centru.

Dokler to število ne bo začelo padati, je stroka proti ukinjanju ali blaženju ukrepov
V ljubljanskem kliničnem centru je trenutno 291 pacientov s covidom-19, 59 jih je na intenzivni negi, še 45 pa na telemetriji, to pomeni v domačem okolju. Epidemija se tiče nas vseh in tudi zahvaliti se je treba vsem, ki sodelujejo in omogočajo, da zmoremo zdržati razsežnosti epidemije. Brez sodelovanja vseh ne bi bili uspešni, je dejal Poklukar. Priprava dodatnih kapacitet je bila nujna. Lokacija omogoča vso logistiko, zato je ta prostor res najbolj primerne. V bližini so vse aparature, operacijske dvorane, vse potrebne izvajalce, v bližini pa je tudi covid intenzivna enota. Objekt pomeni pomembno strategijo, tudi ko kapacitete ne bodo več rastle, se bo na tem mestu lahko skoncentriralo vse covid bolnike in tako sprostilo kapacitete za ostale drugod. Ali bi bilo smiselno ukiniti kakšne ukrepe je vprašala novinarka. Poklukar je odvrnil, da so bili še pred tednom skeptični glede ukrepov, ker še ni bilo videti, da bi se stvari umirjale. Sedaj pa je že opaziti nek trend, ki kaže na stabilizacijo. Bo pa treba še nekaj časa počakati, da se bodo trendi poznali tudi v bolnišnicah, kjer je še vedno porast hospitaliziranih. Dokler to število ne bo začelo padati, so zdravniki proti ukinjanju ali  blaženju ukrepov. Po epidemiji imajo v načrtu niso se odpovedali svoji viziji, tu imajo v načrtu 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane. Poklukar je tudi odgovoril na vprašanje, da zaposleni, ki zbolijo, ne opravljajo dela še naprej. Ta standard si želijo tudi obdržati. Bolnih je 288 zaposlenih, še 180 pa jih je v karanteni.

Zdaj po besedah Poklukarja ni čas za malodušje, ampak za pozitivno energijo. “Sporočilo današnjega dne je, da skupaj zmoremo in da moramo širiti pozitivno energijo,” je pozval. Zaposleni v UKC , je dejal, so 12 let čakali, da se dokončajo novi prostori. Tu je dodana vrednost v izhodni strategiji, saj se bo treba po doseženem vrhu epidemije covida-19 vrniti v običajne tirnice in zagotoviti vsem prebivalcem, ki bodo to potrebovali, ustrezne storitve in tudi krajše čakalne vrste, piše STA.

Zmogli smo. Velika hvala in čestitke ekipi direktorja @ukclj Janeza Poklukarja, ki je v rekordnem času zagotovila nove, sodobne kapacitete za bolnike s #Covid_19 na najbolj primerni lokaciji. Da se, če se zna in hoče. Nihče ne bo ostal brez zdravniške oskrbe.

 

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.