Objavljamo pismo gospe Rosane Tolazzi, ki odgovarja županu Bertu Menardu na besede, ki jih je izrekel v soočenju na TV LEP dne 14.11.2018 o čemer smo že POROČALI

“Ta teden je potekalo soočanje kandidatov za župane v občini Logatec na TV LEP.

Sedanji župan g. Berto Menard je med drugim povedal, da misli občina začeti s spremembo OPPN-ja (občinski podrobni prostorski načrt), čeprav se je le-ta pred kratkim sprejel,  kjer je zadaj za obema bivšima občinskima stavbama, predvidel tudi tržnico, zdaj pa naj bi tam naredil še podzemno garažo.

Ne morem razumeti, da hoče tam narediti še podzemno garažo, če pa je še letos, marca 2018, podpisal celostno prometno strategijo občine Logatec, kjer se je občina zavezala, da se mestno jedro naredi prijazno za pešce, in da se avtomobili umaknejo s centra in da treba narediti parkirišče izven centra mesta, pav tako pa tudi parkirišče za vse, ki se vsak dan vozijo v Ljubljano v službo, da ne obremenjujejo parkirišč v centru mesta, ki jih je dovolj za vse, če se ti avtomobili, ki cel dan zasedajo parkirišča, umaknejo iz mesta.

Ob nedavnem obisku pri njemu, pa mi je omenil, da morajo novi lastniki teh zgradb narediti podzemno garažo za svoje potrebe, češ da imajo premalo parkirišč. Zemljišče parc. št. 45 pa je v lasti občine.

Imajo dovolj parkirišč, le njihovi apetiti po velikem številu stanovanj in zaslužku so preveliki. Kje pa piše, da morajo celo podstrešje spremeniti v stanovanja? Če nimajo za to pogojev, kar so dobro vedeli ob nakupu teh stavb kot tudi stavbe bivše Kmetijske zadruge, kjer so tudi naredili stanovanja po celem podstrešju, bodo pač naredili manj stanovanj. Če veljajo zakoni za vse ostale, bi morali veljati tudi za njih.

Sicer pa smo lahko videli iz televizijskega prispevka, da sploh niso pridobili za to gradbenih dovoljenj. Naš župan pa take podjetnike očitno še celo podpira.

Torej, župan Berto Menard želi z našim, občinskim denarjem delati podzemno garažo vse v korist štirih zasebnikov, da na občinskem zemljišču oni ali občina izgradijo podzemno garažo. Kdo pa bo imel največ koristi od tega, pa vsi dobro vemo. Torej se bo šel javno – zasebno partnerstvo na škodo občine.

Ob tem pa na soočenju izjavi, da ne ve za problem podtalnice iz Nakla, ki zaliva vse naše kleti ob Tržaški cesti in na Poštnem vrtu. Hkrati pa izjavi, da ve, da je nekoč imel Krpan, tj. moja stavba, močno črpalko, ki je črpala to vodo.

Pa vam jaz zdaj javno odgovarjam gospod župan, da sem leta 1997 kupila novo, še močnejšo potopno črpalko, ki pa od takrat, ko je občina asfaltirala ceste na Naklu in očitno ni uredila odvodnjavanja kot bi morala, poleg tega se je na Naklu zgradilo polno novih stavb in očitno občina sploh ni predvidela ustreznega odvodnjavanja in infrastrukture oz. je le-ta premajhna in zastarela, tako da mi stalno »plavamo«.

Zaradi vse te enormne količine vode, ki se zbira pod mojim objektom mora moja potopna črpalka stalno delati in zaradi tega plačujem visoke stroške elektrike, ker moja črpalka črpa vso to vodo, ki bi jo morala občina speljati drugam in to se bo moralo takoj urediti, sicer bom pravico iskala po sodni poti. Zdaj pa bi vi gradili še podzemno garažo, da bomo vsi naokoli še bolj »plavali«. Tega ne bom nikoli dovolila.

Prav tako želi vzeti v najem od novih lastnikov Štiri tačke in tam urediti mladinski center. Ne moreš verjeti, da lahko nekdo to izjavi ob dejstvu, da je imel možnost uveljavljati predkupno pravico, pa je ni uveljavljal.

Sicer pa naj najprej vpraša mladino, kaj si sploh želijo, ne pa da jim »vsiljuje« mladinski center in to v centru Logatca, kamor sploh ne sodi in prepričana sem, da si tudi mladi ne želijo imeti tu svojega centra, saj se želijo tudi zabavati, v centru mesta pa so pri tem omejeni. Očitno želi župan s tem pomagati novim kupcem te stavbe, da jo dobro oddajo, tako kot so za 5.550,00 eur mesečne najemnine oddali bivšo stavbo občine policiji.

Kaj ko bi vi kot župan kdaj vprašali svoje občane, kaj si želijo v občini, ne pa da delate samo za svoje izbrance in kupujete njihove zavožene investicije, ki so zdaj breme občine oz. prepuščate najboljše lokacije drugim. Enako velja tudi za Sekirico, kjer niste uveljavljali predkupne pravice.

Poleg tega se sprašujem, kje bo ta župan našel denar za vse ostale, nujno potrebne investicije kot npr. vrtec, šole, narodni dom s knjižnico, nujno potrebne pločnike, če se mora  zakreditirati za tekoče poslovanje občine.

Na koncu še to, da je moje podjetje leta 1997 kupilo od sorodnikov poslovno gostinski objekt Krpan, ki je dobilo v preteklosti  gradbeno dovoljenje tako za obnovo stare zgradbe v hotel s sobami, restavracijo, dnevnim barom, kavarno in delikateso ter gostinskim vrtom kot tudi gradbeno dovoljenje za oba prizidka. Kot zahteva zakon še danes, so morali takrat izgraditi še parkirišča, saj sicer ne bi dobili gradbenega dovoljenja, niti ne bi mogel objekt obratovati.

Potem pa se je pred leti občina, ki nikoli ni bila lastnica tega parkirišča pri Krpanu, tudi ime govori o tem, da je to parkirišče od zgradbe Krpan, vpisala v zemljiško knjigo in sem morala vložiti tožbo. Dali smo tudi plombo – zaznambo spora, na kar se sedanji župan požvižga, saj je dovolil, da se na to parkirišče brez dovoljenj postavita 2 kontejnerja hitre prehrane kebab, čeprav je parkirišče v tožbi.

Da o tem, da se tam zbirajo  mladoletniki, ki zvečer tulijo pred mojim vhodom v hotel, se vozijo s kolesi pred vhodna vrata, spet drugi posedajo pred stavbo in tam jedo kebab, potem pa pustijo na tleh ali klopci papir, serviete in pločevinke ali pa vse to mečejo v cvetlična korita, ne izgubljam besed.

In še to, da mi je ta župan še pred kratkim stalno pošiljal po 3 policaje, ki so prišli na recepcijo in kontrolirali prijave gostov. Iz njegovih izjav pa lahko razberem, da vestno spremlja, kdo so moji gostje. Sem mislila, da ima kot župan drugo, bolj koristno delo.

Rosana Tollazzi”