14. novembra je na Logaški TV LEP potekalo soočenje kandidatov Za župana občine Logatec.

Soočili so se vsi trije letošnji kandidati in sicer:

  1. Janez Istenič (SD)

    Janez Istenič, vir: facebook
  2. Zoran Mojškerc (SDS)

    Zoran Mojškerc
  3. Berto Menard

    Berto Menard, vir: facebook

Soočenje se je začelo s kratko predstavitvijo, nato je voditelj Bojan Leskovec potegnil na plano program aktualnega župana izpred 8 let in ugotovil, da sta od vseh točk s katerimi je leta 2010 zmagal na volitvah uresničeni zgolj dve. Aktualni župan je namesto konkretnih odgovorov ponudil izgovore o slabem stanju občine ki jo je podedoval. Zoran Mojškerc je ob tem pripomnil, da bi se v prvem mandatu to še lahko upoštevalo, ne more pa ta isti izgovor uporabljati tudi za drugi mandat. Očitek aktualnemu županu in sicer, da manjka proaktivnosti pri pridobivanju evropskih sredstev je poleg Mojškerca potrdil tudi kandidat SD Janez Istenič. Župan je odgovoril da podatek ne drži in da je občina Logatec zelo uspešna pri črpanju le-teh, kakih konkretnih podatkov pa ni predstavil.

Zato smo pridobili konkretne podatke, ki jih tudi hranimo v uredništvu, ki dokazujejo, da je aktualni župan najmanj zavajal javnost. Podatki iz polletne realizacije letošnjega proračuna občine Logatec pokažejo, da na prihodkovni strani ni bilo pridobljenih nobenih evropskih sredstev.

Izpostavljena je bila tudi gradnja narodnega doma v Logatcu. Tu aktualni župan vidi možnost pridobitve sredstev do 25% ostalo bi reševali z zadolževanjem, Istenič se je spraševal o smiselnosti takega glomaznega projekta, medtem ko je Mojškerc povedal, da je finančna konstrukcija, kot jo predlaga župan nesprejemljiva, saj je potrebno najprej poskrbeti za osnovni standard (vrtci in šole) in istočasno iskati sredstva, po katerih bi narodni dom sofinancirali od drugod najmanj 70%.

Zataknilo se je tudi pri gradnji šole, kjer je sedanji župan poudarjal, da problem ni tako velik kot se zdi in da se bo zadeva reševala v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo. Protikandidata se z načinom reševanja, kot ga predlaga župan nista strinjala, saj ne ponuja dolgoročne rešitve in tudi na splošno sta bila oba mnenja, da občini primanjkuje dolgoročnih strategij za upravljanje s prostorom. Istenič je bil mnenja, da je potrebno čimprej pristopiti k izdelavi strategije razvoja občine, Mojškerc pa je bil mnenja, da je potrebno problem šole in vrtca začeti reševati takoj in ne čakati na strategije.

Ob tem je pomenljivo dejstvo, da je bil prvi sestanek predstavnikov občine na Ministrstvu za šolstvo le dan pred zadnjo sejo občinskega sveta v tem mandatu, o čemer smo na našem portalu že POROČALI.

Oba protikandidata sta bila tudi mnenja, da bi bil prva izbira za obisk v primeru izvolitve Minister za šolstvo, medte ko je aktualni župan poudaril, da bi imel prvo srečanje z logaško poslanko Jerco Korče. V uredništvu menimo, da bi si župan že do sedaj lahko vzel čas za sestanek z logaško poslanko, ki so jo mimogrede, ob občinski prireditvi v septembru, tudi pozabili pozdraviti čeprav je bila prisotna v dvorani skupaj z drugo poslanko Ivo Dimic, ki pa je bila deležna pozdrava.

Končni zaključek s strani pogleda opazovalca soočenja je, da je bil aktualni župan najmanj prepričljiv, saj je ponavljal že slišane obljube in na konkretna vprašanja dajal meglene odgovore, zataknilo pa se mu je tudi pri poznavanju zakonodaje, ko je bilo govora o hlevu na Sekirici. Zoran Mojškerc je na konkretna vprašanja podajal konkretne odgovore in rešitve, dobro pa se je odrezal tudi Janez Istenič, ki pa je bil pri svojih odgovorih retorično malo bolj spreten, obenem pa malo manj konkreten.

N.K.