Danes se v Sloveniji govori o tem, da je informacijska pooblaščenka uvedla postopek proti predsedniku vlade zaradi pisma, ki so ga na domače naslove prejeli vsi prebivalci Slovenije.

Obvestilo urada informacijske pooblaščenke se glasi:

Informacijski pooblaščenec že uvedel inšpekcijski postopek zoper Kabinet predsednika Vlade RS glede obdelave osebnih podatkov pri pošiljanju pisma vsem državljanom

Informacijski pooblaščenec (IP) je po prejemu več prijav državljanov že v petek 17. 12. 2021 zoper Kabinet predsednika Vlade RS uvedel inšpekcijski postopek, v katerem bo ta moral pojasniti predvsem pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma ter način obdelave in obveščanja posameznikov o obdelavi njihovih osebnih podatkov. Gre za osnovne elemente z Evropsko uredbo o varstvu podatkov (GDPR) skladne obdelave osebnih podatkov, po katerih mora biti vsaka obdelava zakonita, poštena in transparentna.

Informacijski pooblaščenec prijave še vedno prejema, vendar opozarja, da je inšpekcijski postopek že uvedel po uradni dolžnosti, zato morebitne nove prijave na sam postopek ne bodo imele nobenega vpliva. Veliko število prejetih prijav državljanov in nato tudi v soboto 18.12. prejetih vprašanj Inštituta 8. marec, pa odraža visoko stopnjo zavedanja posameznikov o pomenu varstva osebnih podatkov.

Na to so se že odzvali v kabinetu Predsednika vlade in zapisali:

“Predsednik vlade je pismo poslal vsem polnoletnim državljanom brez kakršnekoli selekcije in brez vpogleda v evidence. Razlogi za njegovo odločitev so vsem dobronamernim popolnoma pojasnjeni v pismu samem. Za vse ostale pa prilagamo dve sliki, ki ne dopuščata nikakršnih dvomov o tem, kaj nas v primeru, če bomo še naprej šesta najmanj precepljena država v EU, čaka v prihodnjih tednih.”

precepljensot 1

cpljenja 2

Medtem pa je poteza predsednika vlade na družbenih omrežjih prejema vse več pohval:

Uredništvo