“Elektro tajkun Robert Golob še vedno vztraja pri brisanju mesa z jedilnikov. Očitno je svoboda to, da ti država posega v jedilnik in ukazuje, kaj lahko ješ in česa ne,” je na Twitterju zapisal Nejc Brence. Golob sicer meni, da bo situacija v Ukrajini na Slovenijo vplivala manj, kot smo mislili, vendar pa je vseeno v stilu nutricionista napovedal, da bomo nekatere izdelke morali začeti opuščati in se prehranjevati bolj zdravo. Golob ima v načrtu tudi skrb za pravično socialno porazdelitev v družbi, je povedal – šlo naj bi za nekakšen “sredinski” kapitalizem, ki so ga po njegovih besedah uresničevali že v družbi Gen-I. Predsednik Gibanja Svoboda z milijonskimi prihodki se je znašel v nekakšnem protislovju, še pred kratkim je namreč dejal, da zares ne rabimo nižjih davkov, z več denarja na računu bi zgolj zapravljali za večje neumnosti.

Kandidat za premierja Robert Golob je včeraj še enkrat ponovil, da bo v bližnji prihodnosti mogoče treba malo prilagoditi jedilnik. Spomnimo, predsednik stranke Gibanje Svoboda je že pred volitvami predlagal, da bi podražitve reševali tudi z zmanjšano konzumacijo mesa. “Živinoreja in konzumacija mesa je prevelika in samo en dan ali dva dneva brez mesa, če jih zares naslovimo, bodo rešili v kratkem času ravno to pomanjkanje krmil, pšenice za živinorejo v Sloveniji,” je med drugim dejal.

Je pa Golob v sinočnji oddaji tudi napovedal, da bodo cene energentov po vzpostavitvi vlade regulirali. Ocenil je, da so glede na cene v sosednjih državah trenutne cene pogonskih goriv v Sloveniji previsoke. “Možno je regulirati cene na tak način, da bodo šoki znosni,” je dejal in dodal, da pričakuje, da bodo prodajalci dolgoročno stabilizirali cene. Ob vsem tem je seveda treba omeniti, da je regulacijo in stabilizacijo cen napovedal dva dneva po tem, ko je Gen-I sporočil, da bodo julija plin podražili tudi za stare stranke, po poročanju N1 bo cena višja za kar 85 odstotkov. Novim odjemalcem so za 85 odstotkov ceno podražili že februarja.

“Ko je vlada RS ob hitri rasti cen naftnih derivatov te omejila do konca aprila, so v KUL-u in na POP-u oz. Golob TV-ju jokali, da bodo trgovci propadli. Po padcu cen nafte na svetovnih trgih in koncu regulacije iz istih logov jok, da bodo propadli prevozniki in kmetje. Za Goloba je bila regulacija cen najprej predvolilni bonbonček. Nato le po nekaj dneh napoved, da bodo sedaj pa enkrat v prihodnosti oni regulirali – in cene spet gor. Zmedo bomo uredili že danes,” je komentiral premier Janez Janša.

V sredo naj bi bilo tudi znano, kako bo Golob razdelil ministrstva. Ponudbi za sodelovanje v vladi sta prejela tudi predsednika strank LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, ki jima volilci niso namenili dovolj podpore za vstop v parlament. Golob je že pred dnevi pojasnil, da želijo okrepiti področja podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja – kar po vsej verjetnosti pomeni štiri nova ministrstva. Golob naj bi tako po poročanju Dela ministrstvo za regionalni razvoj ponudil Šarcu, Bratuškova pa naj bi prevzela ministrstvo za medgeneracijsko solidarnost.

Uredništvo