Raziskava evropskega statističnega urada Eurostat je pokazala, da je stanje revščine otrok in njihove socialne izključenosti v Sloveniji zelo dobro urejeno. Slovenija je namreč daleč pred ostalimi v Evropski uniji v varovanju otrok pred revščino oziroma na repu držav glede na tveganje revščine ali socialne izključenosti otrok. Španija na drugi strani, ki jo vodijo socialisti, ima veliko več otrok na pragu revščine. 

Eurostat je predstavil podatke o stanju revščine otrok in njihovi socialni izključenosti. Rezultat je za Slovenijo vzpodbuden, saj imamo najnižji odstotek ogroženih otrok. Med državami Evropske unije je Romunija leta 2020 zabeležila najvišjo stopnjo otrok, ki jim grozi revščina ali socialna izključenost (41,5 odstotkov), sledijo ji Bolgarija (36,2 odstotkov) in Španija (31,8 odstotkov). Najnižjo stopnjo ogroženosti otrok, ki jim grozi revščina, pa ima Slovenija (12,1 odstotkov) za nami je Češka (12,9 odstotkov).

 

Smola pri nas je v tem, da v Sloveniji ni pomembno, kaj pravi statistika, ki pokaže, kakšno je dejansko dobro stanje v Sloveniji.

Children at risk of poverty or social exclusion, 2020

Vir: Eurostat

Leta 2020 je bilo 24,2 otrok (mlajših od 18 let) v Evropski uniji ogroženih zaradi revščine ali socialne izključenosti v primerjavi z 21,7 odraslih odraslih (18–64 let) in 20,4 starejših starejših (65 let ali več).

Uredništvo