Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper in policisti PP Koper so 19. 9. 2023 v naselju pri Kopru obravnavali kaznivi dejanji povzročitev splošne nevarnosti (po prvem odstavku 314. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)) in lahka telesna poškodba (po drugem odstavku 122. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)), katerih je utemeljeno osumljen 60-letni državljan Republike Slovenije.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da so se 40-letni, 36-letni in 36-letni oškodovanci, vsi državljani Republike Slovenije, 19. 9. 2023, v poznih popoldanskih urah, po predhodnem dogovoru z občanom, s tovornim vozilom pripeljali v naselje pri Kopru, kjer so prevzeli in na tovorno vozilo naložili staro železo in druge kovine. Obenem so tam še nekaj bližnjih sosedov povprašali po odpadnem železu, nakar so se s tovornim vozilom zapeljali stran. Takrat pa je osumljeni 60-letni državljan Republike Slovenije streljal proti tovornemu vozilu in pri tem lažje poškodoval 40-letnika, ki se je v tovornem vozilu prevažal kot sopotnik.

Osumljeni je bil kmalu za tem prijet in mu je bilo odrejeno policijsko 48-urno pridržanje. Po opravljenih vseh preiskovalnih dejanjih, tudi preiskavi stanovanja in drugih prostorov, kjer je bilo najdeno različno strelno orožje in večje število nabojev, je bil 21. 9. 2023, s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je osumljenega po zaslišanju spustila na prostost.

Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti (po prvem odstavku 314. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)) je zagrožena kazen zapora do petih let, za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe (po drugem odstavku 122. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)) pa je zagrožena kazen zapora do treh let.

Izjavo je podal kriminalistični inšpektor v Sektorju kriminalistične policije PU Koper Tozan Davor.