V Franciji se morajo vsi zdravstveni delavci cepiti proti covidu-19 in vsi, ki želijo vstopiti na vlak ali v restavracijo, morajo ob vhodu pokazati potrdilo o cepljenju ali negativen test, ki pa je plačljiv. To so nova pravila, ki jih je v ponedeljek napovedal predsednik Francije Emmanuel Macron.

Ob napovedi obsežnih ukrepov za boj proti naraščajočemu številu okužb je Emmanuel Macron še dejal, da cepljenje za splošno javnost še ne bo obvezno, poudaril pa je, da bodo omenjeni ukrepi veljali le za tiste, ki niso cepljeni.

“Naš cilj je cepiti vse prebivalce Francije, to je edina pot k normalnemu življenju,” je dejal Macron v televizijskem nagovoru državljankam in državljanom. Zdravstveni minister Olivier Veran pa je dejal, da zdravstveni delavci ne bodo smeli hoditi v službo, prav tako ne bodo plačani, če se do 15. septembra ne bodo cepili.

“Do 15. septembra morajo vsi zdravstveni delavci prejeti že drugi odmerek,” je dejal. Ni pa še znano, kakšen nadzor bodo vzpostavili za uvedbo ukrepa. Cepljenje bo obvezno tudi za zaposlene v domovih za upokojence, kar pa v Evropi še ni razširjeno. Toda upočasnitev števila cepljenj in močan porast števila novih okužb zaradi zelo nalezljive, zdaj že prevladujoče različice delta, sta prisilila vlado, da to tudi uvede.

Ukrepi uspešno povečali število cepljenih
Kot prvi znak, da je bil nov sklop ukrepov bolj prepričljiv, je, da je po Macronovem govoru sledilnik podatkov prijav o cepljenju pokazal, da se je na novo za cepljenje naročilo na desetine tisoč ljudi. Macron je še napovedal, da bodo potrdila o cepljenju ali negativnem testu potrebna tudi za širše dejavnosti kot do sedaj, tudi za vstop v restavracije, kinodvorane in gledališča, kot tudi za vstop na vlak in letala. “Omejitve bodo le za tiste, ki niso cepljeni.”

Uredništvo