Jutrišnjem bo sveti večer. Dobrote, božični drevešček in jaslice so nekaj običajnega. A ne za vse, predvsem ne za upokojence, ki jih vlada vse bolj odriva na rob družbe. Kot denimo 81-letna gospa, katere zgodbo je na družbenem omrežju Facebook objavilo društvo Humanitarček.

Njeno zgodbo objavljamo nelektorirano in v celoti:

»Kmalu bo sveti vecer. Rada sem imela ta praznik, zdaj ga imam manj…

Ko Mirkeca ni vec.

Vcasih sva naredila smrekico. Jedla pecenko, pa domac kruh. Spila kak kozarcek, pa kaksno sladkarijo. Ob polnoci sva sla k polnockam.. se podruzit. Pa malo med ljudi. Nazaj sva sla za roko. Nisva si velikih daril dajala. Jaz sem kaj zastrikala. Mirkec pa je kaj “naškompal”. Mi je ze kaj lepega dal.

Zdaj sem ze deset let sama. Bolezen ga je vzela. Z dvema penzijama je bilo boljse… zdaj gre vse za poloznice.

V teh dneh rada gledam cez okno, lucke. Malo manj “štroma” gre, ko je vse razsvetljeno. Pa lepo je. Samo pokanja… to pa ne razumem. Zakaj si ljudje tako zelijo v vojski bit? Mene vedno strese.

Za bozicni vecer pa si bom kupila par rezin salame, je v casopisu akcija. Kruh pa imam se prisparan. K polnockam ne bom sla… nimam dovolj lepe bunde, pa cevlji so ze “zgonjeni”. Bom sla hitro spat, se bom debelo pokrila, ce bo mrzlo.

V teh dneh grem veliko v tavelike trgovske centre. Sedim tam in gledam smreko. Toplo je, pa lahko imam tatanjso jakno. Ni tako “znucana”. Samo me vedno potem varnostniki ven nazenejo. Mislijo, da sem klosarka. Ampak jaz samo sedim tam, v avli… res je toplo. vcasih grem v toaleto, da se zamenjajo. Lani sem tako nasla 2e. Sem si lahko kupila toast pa par rezin ene sunkarce. Sem imela pravo bozicno vecerjo. Samo potica… ta pa je draga. Tudi sestavine… pa bi jo sama spekla. Ampak moram poloznice placat…

Nikoli vec ne bom imela svoje smrekice… pa lučk. Ampak saj sem prestara pri 81 tih.«

Na Facebook strani Humanitarčka so zapisali: »Ni želela družbe za božični večer (morda si premisli), ima pa novo bundo, krilo in čevlje … da bo ‘za med ljudi’. Vse ostalo pa sledi po praznikih. Pssst – pa tudi Božiček prihaja.«

Napisala Janja S., članek je bil prvotno objavljen tukaj.