Glavni cilj je omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljivih boleznih covid na področju zdravstva, gospodarstva in pa socialne varnosti.

Državni zbor je na predlog Vlade Janeza Janše do sedaj sprejel že devet protikoronskih paketov. Rezultati so tisti, ki govorijo, da so bili protikorona paketi nujni in upravičeni ter tudi uspešni.

Kaj je bilo doseženo z dosedanjimi PKP?

  • Slovenija danes beleži med državami Evropske unije eno izmed največjih gospodarskih rasti.
  • Slovenija med državami Evropske unije beleži eno izmed najmanjših brezposelnosti.
  • V Sloveniji imamo trenutno rekordno brezposelnost v zgodovini Slovenije.
  • Bonitetne ocene Slovenije ostajajo iste oziroma se povečujejo. S tem lahko ugotovimo, da nam bonitetne agencije in pa tuji partnerji zaupajo.
  • Slovenija je stabilna in pa zaupanja vredna država.

Kaj prinaša PKP10?

Rdeča nit desetega protikoronskega paketa je zajezitev bolezni COVID-19, pomoč gospodarstvu in pa pomoč najbolj ranljivim skupinam. V paketu PKP10 bi izpostavili naslednje:

– Solidarnostni dodatek za upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku do 523,00 evrov, bodo dobili dodatek v višini 300 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino od 523,01 do 628,00 evrov, bodo dobili dodatek v višini 230 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 628,01 do 732,01 evrov bodo dobili dodatek v višini 130 evrov.

– Solidarnostni dodatek se bo izplačal tudi za posebej ranljive skupine v višini 150 evrov.

– Enkratni solidarnostni dodatek za izboljšanje položajev bodo dobili v višini 150 evrov tudi osebe, ki so starejše od 65 let in niso prejele dodatka kot upokojenci, ter nosilci oziroma člani kmetije.

paketu PKP10 je Pogačnik izpostavil solidarnostni dodatek za upokojence, ki prejemajo pokojnino v znesku do 510 evrov – ti bodo dobili dodatek v višini 300 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino od 510 do 612 evrov, bodo dobili dodatek v višini 230 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 612 do 714 evrov, pa bodo dobili dodatek v višini 130 evrov.

PKP10 uravnava tudi pravno podlago za podaljšanje veljavnosti turističnih bonov izdanih v letu 2020. Turistične bone za leto 2021 je vlada podaljšala do 30. 6. 2022. Vrsta ukrepov se sprejema v zvezi s področjem izobraževanja in pa s področja zdravstva. Podaljšuje se ukrep 3 dni bolniške brez zdravniškega potrdila.

Zakon prinaša tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah. Prav tako podaljšujejo ukrep v višini 500 evrov do 30. 6. 2023, ki ga bodo prejeli starši novorojencev.

Uredništvo