Stoletje je častitljiva, dolga doba, odkar so naši predniki zgradili številne manjše kapelice in postavili križe na pomembnih točkah v naših vaseh. Številna znamenja v snežniških gozdovih in okolici Mašuna še danes služijo za kažipot do željene točke ali kot blagoslov na poti. Žal nekateri od omenjenih ne kljubujejo zobu časa in vidno propadajo.

Vaščani Knežaka, Bača, Koritnic, Šembij in Podtabra smo sklenili, da bomo vsak po svojih močeh pristopili k obnovi. Z veliko dobre volje in prostovoljnim delom nam zastavljeno delo uspeva, saj smo v letošnjem letu blagoslovili kar nekaj kapelic v gozdu (Markova dolina, Markova ravan, Prpilencove dile, na Travnih vrhih, Mezelišče) in treh križev v Knežaku (pri župnijski cerkvi, pri Zgoncu, pri Kovaču)

Na zahvalno nedeljo, 5. novembra, smo se zbrali pri blagoslovu obnovljenega križa pri Kovačevih. Majda je v pozdravnem govoru povedala: “Pred leti je pri Brgičevi hiši na Baču stal ta križ, ki ga je v tistih časih postavil rajnki Poklar. Kip križanega Jezusa je z leti padel na tla, v grmovje. Otroci, ki smo hodili mimo znamenja, smo rekli, da je Ježušček pou, padel. Takratni gospod župnik Kovačič – Korajžnik je znamenje rešil pred propadom in ga prinesel h kovaču Jožetu, ki je dal narediti nov lesen križ in streho za kip. Leseni križ je takrat izdelal mizar Tomšič Franc – Ivanin iz Koritnic.”

Iz povedanega lahko razberemo, da je dogodek združil vaščane vseh omenjenih vasi, saj je kip »prišel« iz Bača. Lokalni mojstri iz Knežaka, Koritnic in Bača pa so poskrbeli za obnovo.

Obred je vodil kneški župnik, s petjem so ga polepšale pevke in pevci domačega cerkvenega zbora.

Ob dobrem pecivu smo druženje zaključili z željo, da se drugo leto srečamo v Koritnicah. Na začetku vasi namreč stoji kamniti križ, ki je bil postavljen leta 1924. Tudi takšna srečanja pripomorejo, da vasi živijo. In prav je tako.

Občina Ilirska Bistrica

avtorica zapisa Jolanda Slavec