Skorajda ni nikogar, ki ne bi poznal zdravnika Riharda Knaflja, ki so ga snovalci oddaje Tarča tako kot  “žvižgača” Ivana Galeta, povzdignili v nebo za namene diskreditiranja dela vlade v povezavi z nabavo zaščitne opreme. Kljub njihovemu vztrajanju, da naj bi šlo za neodvisnega strokovnjaka, ki je ocenjeval ponudbe za zaščitno opremo in je naročene ventilatorje pri podjetju Geneplanet označil kot neustrezne, je kaj kmalu postalo jasno, da ima povezave s stranko LMŠ. V nadaljevanju je sledilo zaskrbljujoče odkritje portala Siol, da je Knafelj v bistvu navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, ki so jih označili kot nevarne. Sedaj pa je še celo Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo 46 ventilatorjev Bellavista 1000. 

Po navedbah TV Slovenija je bilo brez vednosti proizvajalcev in potrebnih dovoljenj s Kitajske uvoženih kar 46 takšnih ventilatorjev, ki so državo stali 1,7 milijona evrov. Proizvajalci ventilatorjev poudarjajo, da nikakor ne morejo jamčiti za njihovo delovanje, saj so bili izdelani in prodani za kitajski trg, kjer imajo dovoljenje za uporabo. Ker pa ni znano, kdo točno je pri preprodaji ventilatorjev v Slovenijo sodeloval, obstaja sum, da le ti niso bili na ustrezen način transportirani, nameščeni in vzdrževani.

Zavod za blagovne rezerve se še ni odzval
Proizvajalci ventilatorjev, ki se nahajajo v bolnišnicah v Mariboru, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Novi Gorici in Izoli, so pristojni našo državo obvestili o tem, da kupljeni ventilatorji nimajo ustreznih dovoljenj. Iz Javne agencija za zdravila in medicinske pripomočke po so, po poročanju STA, sporočili, da postopek še ni zaključen, zato obstaja sum, da bi lahko uporaba ventilatorjev Bellavista 1000, pomenila tveganje za zdravje. Ventilatorjev, po poročanju TV Slovenija, sicer v bolnišnicah, kjer se nahajajo, še ne uporabljajo. Iz Zavoda za blagovne rezerve pa se okrog samega zapleta v povezavi z ventilatorji še niso opredelili..

Spomnimo. Pred dobrimi tremi meseci smo poročali o razkritju portala Siol, da je Knafelj, sicer prvi svetovalec Marjana Šarca za zdravstvo, navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, ki so jih novembra na Ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA) in kanadskem Uradu za zdravstvo, označili kot nevarne. Po navedbah ameriškega in kanadskega urada je med drugim najbolj kritično tehnično napako predstavljal alarm, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta. Tudi iz izdanega varnostnega obvestila v slovenskem jeziku je razvidno, da pri samem delovanju aparatov prihaja do občasnih izpadov.

Vir: Siol.net

Ker je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve naročilo ventilatorjev Bellavista v mesecu maju že izpolnilo, je očitno, da je neformalna strokovna skupina, omenjene ventilatorje kljub njihovi nevarnosti odobrila. Ob tem razkritju sicer ni bilo jasno, ali smo v Slovenijo dobili ventilatorje Belavista 1000, ki so iz sporne serije, ali druge, ki imajo napako odpravljeno. Ob vsem tem je marsikomu še toliko bolj nenavadno, kako je lahko Knafelj v času oblikovanja afere zaščitna oprema poudarjal, kako naj bi bili določeni ventilatorji neustrezni, čeprav so iste ventilatorje za boj proti COVID-19 naročili tudi v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Italiji, ZDA, Nizozemski, Rusiji in drugod, kjer so se izkazali za popolnoma ustrezne.

Knafelj zanikal favoriziranje ventilatorjev
V času razkritij favoriziranja ventilatorjev Bellavista se je Knafelj za STA odzval in vse zanikal. “Nobenega od trinajstih nismo favorizirali. Trije, ki so omenjeni v članku na Siolu (avea, bellavista in mindray), so bili ponujeni, kot da so na razpolago za takojšnji nakup, od tod vprašanje, zakaj, če so že ocenjeni pozitivno, niso tudi bili nabavljeni,” je zatrdil in ob tem še dodal, da sta ameriški FDA in kanadska vlada novembra lani res odpoklicala določene serijske številke ventilatorjev. “Odpoklic je postopek, ki smo mu v klinični praksi priča. Do sedaj se je pojavil pri različnih podjetjih in različnih medicinskih pripomočkih. To kaže na ustrezno vzpostavljen strog in delujoč nadzor z namenom preprečevanja morebitnih poškodb pri bolnikih,” je navedel.

Foto: Posnetek zaslona

Zdravnik Knafelj, ki je javnost še posebej razburil z delitvijo fotografije usmerjene proti kristjanom, kjer zdravnik pacientu sporoča: “Odlična novica! Tvoja družina nas je obvestila, da molijo k Jezusu za vas. Ventilator bomo tako dali nekomu drugemu, ki nima Jezusa, da bi ga pozdravil”, je sicer daleč od popolne neodvisnosti, kot je sicer v javnosti poskušal ustvariti vtis nekdanji predsednik vlade Šarec. Na laž ga je  postavila kar lastna piarovka LMŠ, ki je s svojim zapisom poudarila, da je Knafelj še kako povezan z LMŠ. Ta je namreč s stranko pričel sodelovati že pred državnozborskimi volitvami leta 2018. Sodeloval pa je celo pri pripravi programskega dela za področje zdravstva, zato ne čudi, da so ga po volitvah omenjali celo kot morebitnega ministra za zdravje. Glede na to, da je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke začasno prepovedala uporabo ventilatorjev Bellavista 1000, se poraja vprašanje, kdo bo nosil odgovornost za takšen nakup, ventilatorjev namreč ne bo mogoče uporabljati v primeru, če proizvajalca zanj ne bosta jamčila.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.