Preko vikenda prijet moški, ki je osumljen, da je zanetil požar na območju Rožnika.

Policisti so pri izvajanju usmerjenih nalog pri preiskavi požarov na območju Šiške, v petek pozno zvečer zaznali, da je prišlo do zanetenja dveh požarov na gozdnem območju Rožnika. Poleg policistov na terenu je sodeloval tudi helikopter letalske enote policije, ob zaznavi požarov pa so pričeli izvajati ukrepe za izsleditev osumljenca. Osumljenec je na dveh različnih lokacijah zanetil požara. Prvi se ni razširil, saj so ga s hitrim ukrepanjem pogasili policisti, drugega večjega obsega, pa so v nadaljevanju pogasili gasilci in s tem preprečili nenadzarovano širjenje in veliko materialno škodo.

30 letni osumljenec je s kraja požara pobegnil s kolesom, pri tem pa so ga policisti zaznali in ga v nadaljevanju prijeli ter mu za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost. Opravljen je bil ogled krajev, pri tem pa je bila najdena še ena lokacija, kjer je osumljenec skušal zanetiti požar, a se ta ni razvil. Osumljenec je bil v preteklosti že obravnavan za podobna kazniva dejanja.

Dodajajo, da na policijski upravi intenzivno preiskujejo tri primere požigov vozil na parkiriščih na območju Šiške, do katerih je prišlo v zadnjem polletnem obdobju. Intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil je usmerjeno tako na izsleditev zaenkrat še neznanega storilca ali storilcev, morebitno medsebojno povezanost dogodkov, kot tudi povezavo z opisanima požaroma in prijetim osumljencem.

Dejstvo je, da požar uniči večino sledov kaznivega dejanja, zato je preiskava tovrstnih kaznivih dejanj zahtevna in lahko traja dalj časa. Aktivnosti policije, zbiranje obvestil ter pridobivanje informacij, pregledi posnetkov nadzornih kamer, kot tudi prisotnost policistov na terenu, so usmerjene k odkritju in prijetju storilca.

Za uspešno preiskavo kaznivih dejanj poleg temeljitega dela potrebne tudi kvalitetne prve informacije s krajev kaznivih dejanj, pravočasno naznanjanje sumov in trezno ravnanje oškodovancev in drugih, ki naj do prihoda policistov, razen če je ogroženo življenje ali premoženje večje vrednosti, tudi ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vsak uničen dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja.

Na splošno pojasnjujejo, da gre v večini ter primerov za sume kaznivega dejanja Poškodovanja tuje stvari po 220. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), za katerega se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Ko je s požarom ogroženo tudi ostalo premoženje velike vrednosti ali življenje ljudi, pa preiskujejo tudi elemente kaznivega dejanja Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1. V primerih, ko gre za požig
stanovanjskega, poslovnega ali gospodarskega objekta, obravnavamo kot kaznivo dejanje Požig po 222. členu KZ-1.

Pri spremljanju zadev pa ugotavljajo, da se požari pojavljajo na v različnih obdobjih preko celega leta na območju celotne Policijske uprave Ljubljana in tudi na območju mestne občine Ljubljana. V sušnem obdobju je praviloma več požarov v naravi. Posebej ne izstopa nobeno območje, prav tako so različni vzroki za nastanek požarov. Vse primere obravnavajo celovito in skušajo pojasniti okoliščine in vzroke.

V primeru, da se s kriminalistično preiskavo ugotovi, da gre za podtaknjen požar oziroma požig, preiskujejo tudi morebitne povezave med dogodki in izvajajo že omenjene ukrepe za odkritje storilca. Glede samih kaznivih dejanj povezanih s podtikanjem požarov je teh največ na zabojnikih za odpadke, barakah in vozilih, dogodki pa so pogostejši ob koncu tedna v nočnem času, večino pa obravnavajo na območju mestne občine Ljubljana.

Vse, ki imajo kakršnekoli informacije o morebitnih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj oziroma ob zaznavi takšnih dogodkov pozivajo, da o tem nemudoma obvestijo Policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na 080 1200.

Spletno uredništvo, M.V.