Včeraj se je odvijala stavka pacientov v organizaciji Jaše Jenulla v okviru kampanje Glas ljudstva “Ustavimo rušenje javnega zdravstva”.

Stavka pa, kot bi bilo pričakovano, ni bila uperjena proti vladi, prav tako tudi ne proti ministrstvu za zdravje in ministru Bešič Loredanu, ki ga vodi. Na Trgu republike je postalo jasno, da so poskušali za katastrofalne razmere v zdravstvu, krivdo namreč v celoti prevaliti na tako imenovane “zdravnike dvoživke”.

Poslanska skupina SDS odgovarja na včerajšni protest: 

V Poslanski skupini SDS smo danes vložili zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije.

Kot je na novinarski konferenci povedala vodja poslanske skupine Jelka Godec, v SDS za razliko od koalicije in predsednika vlade, kjer mislijo, da se lahko zdravstvena reforma oziroma problemi v zdravstvenem sistemu rešujejo na ulici, menimo, da se zadeve rešujejo na vladi oz. v parlamentu.

Zato glede na neurejene oziroma katastrofalne razmere v zdravstvu predlagamo določena priporočila, ki jih naj sprejme Državni zbor:

1. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da nemudoma predlaga spremembo Zakona o javnem naročanju, s katero se ponovno uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala v Sloveniji približa primerljivim cenam v drugih državah Evropske unije. Tako pridobljena sredstva naj se sistemsko usmerjajo v odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in odpravi čakalnih vrst.

2. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Istočasno naj vlada pripravi tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja ter prične pogajanja za nov plačni sistem s tistimi deli storitvenega dela javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in ki si želijo bodisi poseben plačni sistem, bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja.

3. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami zdravstva in združenj pacientov v roku 30 dni pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se:
a. Začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje;
b. Opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali v tujino.

Pa se res lahko slovensko zdravstvo rešuje na ulici?

Organizatorji so celo zapisali stavkovne zahteve:

  • dostop za izbranega zdravnika za vse
  • ukinitev dopolnilnega zavarovanja
  • ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom
  • ukinitev oziroma konec spodbujanja dvojnih praks (dvoživk)
  • ukinitev komercialnih zavarovanj, ki omogočajo preskakovanje čakalnih vrst.

Če pozorno preberemo vse zahteve organizatorjev stavke, lahko vidimo, da vse navedeno lahko reši le vladajoča koalicija. Kljub temu pa so bili tudi oni tisti, ki so se pomešali med stavkajoče.

Spletno uredništvo, M.V.

Vir naslovne slike: topnews.si