V Postojni bodo danes praznovali občinski praznik, ki ga obeležujejo 23. aprila v spomin na požig bencina nemškega okupatorja v Postojnski jami leta 1944. V začetku maja bodo v spomin na 110. obletnico pridobitve mestnih pravic obeležili Dan mesta Postojna in se spomnili letošnje 150. obletnice tabora pri gradu Kalc.

Že danes dopoldne se bo delegacija občine poklonila spominu na padle rojake v času NOB v Postojni in v Trstu v ulici Ghega, na pokopališču svete Ane in v Rižarni, zvečer pa bo v Kulturnem domu Postojna osrednja prireditev, na kateri bo slavnostni govornik župan Igor Marentič, zaslužnim občanom pa bodo podelili priznanja občine za leto 2019.

Priznanje 23. april bo dobila Milena Novak za dolgoletno delo v Krajevni skupnosti Postojna ter za udejstvovanje kot prostovoljka v raznih projektih občine. Za delo na področju primarnega zdravstvenega varstva bo zlato priznanje dobila dolgoletna direktorica zdravstvenega doma v Postojni Irena Vatovec, dobitnik srebrnega priznanja pa je OŠ Antona Globočnika za širjenje humanitarnosti in prostovoljstva ter vrednot polpretekle zgodovine.

Slovesnosti bodo nadaljevali v nedeljo, ko bo pri spomeniku pred Črno jamo, nekaj kilometrov od Postojne, v sodelovanju z združenjem borcev NOB Postojna proslava ob 75. obletnici požiga bencina v Postojnski jami. Skozi Črno je v Postojnsko jamo namreč vstopila skupina partizanov in zažgala vojaško skladišče bencina. Dogodka 28. aprila se bo udeležil tudi poljski veleposlanik v Sloveniji Pawel Czerwinski, saj je diverzantsko akcijo vodil Poljak. Slavnostni govornik bo zgodovinar Martin Premk, kustos v Vojaškem muzeju. Ob tej priložnost bodo organizirali tudi pohod iz Postojne do Črne jame.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal Miran Žitko, višji svetovalec za družbene dejavnosti v občini, bo Postojna v začetku maja obeležila tudi 110 let pridobitve mestnih pravic. 9. maja 1909 je namreč cesar Franc Jožef I. trg povzdignil v mesto, s čimer je Postojna postala najmlajša članica družine 33 starih slovenskih mest, ki so nastala v časih avstrijskega in avstro-ogrskega cesarstva.

V odloku, ki ga hranijo v Notranjskem muzeju v Postojni, je cesar zapisal, da je sklenil “naš zvesti trg Postojno v naši vojvodini kranjski … na prošnjo občinskega zastopstva povzdigniti v mesto”. Z istim odlokom je mestu dodelil grb z orlom belorepcem in človeško ribico, ki je še vedno v uporabi. Grb sodi med “povedne” grbe, ker s podobo orla razlaga ime mesta; postojna je namreč ime belorepca, ki je gnezdil na bližnjem hribu Soviču.

Dan mesta Postojna bo občina sicer obeležila 12. maja na proslavi v Kulturnem domu Postojna, kjer bo Darko Bizjak prejel naziv častni občan za življenjsko delo na področju športa, dela z mladimi, humanitarnosti in promocije občine. Ob tej priložnosti bo izvedena tudi prva slovenska spevoigra Jamska Ivanka Miroslava Vilharja (1818-1871), pesnika, pisatelja, skladatelja in narodnega buditelja. 9. maja bo namreč minilo 150 let od Pivškega tabora na Kalcu, ki ga je pri svojem gradu organiziral Vilhar, na njem pa zahteval zedinjeno Slovenijo in javno rabo slovenščine. (sta)