V Sloveniji imamo že šest pozitivnih primerov okužbe s koronavirusom v zadnjih 24 urah, le vprašanje je, koliko jih je še neodkritih in kako hitro se bo virus neopazno širil naprej zaradi zapoznelih ukrepov oblasti. Padla Šarčeva vlada se je pri tem še enkrat izkazala za operativno nesposobno, saj se raje kot z aktualno zdravstveno krizo ukvarjajo z javnimi razpisi za zaposlitev političnih mrtvecev po slovenskih ministrstvih. “Na veliko bi bilo treba misliti ob pravem času. Zdaj bomo improvizirali. In ker ima podobne potrebe ves svet, bomo pri dobaviteljih kratko gotovo potegnili mi, ne veliki,” odzive oblasti ob izbruhu primerov smrtonosnega koronavirusa komentira poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema dr. Blaž Mrevlje. Po njegovem je zdravstveni sistem na robu zmožnosti, lahko se nam zgodi celo italijanski scenarij.
Evropo je zajela pandemija smrtonosnega koronavirusa. V le samo 24 urah so med zadnjimi tudi v Sloveniji potrdili šest primerov okužb, ukrepi oblasti pa kažejo, da je vlada že zdavnaj zamudila priprave na resno soočenje s pandemijo. “Predvsem bi morali začeti ukrepati že prej. Vlada bi morala že pred dvema mesecema imenovati na državnem nivoju krizno ekipo, ki bi vključevala strokovnjake različnih področij, ne le ministrstvo in NIJZ. Mi v najbolj kritičnem času nismo imeli operativne vlade. Ministra za zdravje in obrambo sta v ključnem trenutku odstopila. Še vedno se nismo odločili za odpoved masovnih dogodkov. Ne vem, ali so aktivirali Banko Slovenije, ki bo s svojimi ukrepi preprečila finančno destabilizacijo. Ali so zagotovili dovolj velike državne rezerve hrane, zaščitnega materiala,” je kritično stanje ob izbruhu zdravstvene krize v Sloveniji opisal priznani kardiolog dr. Blaž Mrevlje.
Napaka št. 1: Razmere na Kitajskem bi morale takoj zganiti oblast
Po mnenju Mrevljeta bi se morali odgovorni zganiti takoj, ko so prišle prve novice iz Kitajske. Niso se niti ob izbruhu virusa v sosednji Italiji. Tako smo po njegovem izgubili dva meseca, v katerih bi se zdravstveni sistem in drugi podsistemi države lahko bistveno bolje pripravili na pandemijo, za katero je bilo jasno, da bo slej kot prej prišla tudi v Slovenijo. “Zadnje dni posledično lahko opazujemo piar katastrofo in improvizacijo zdravstvenih ustanov, ki že tako in tako ves čas delujejo na robu še možnega,” je povedal Mrevlje.
Napaka št. 2: Skrivanje informacij
V tujini so bile redke države, ki so prikrivale pravilne informacije glede pozitivnih okužb s koronavirusom. Kmalu bivši zdravstveni minister Aleš Šabeder in skupine strokovnih ljudi na zdravstvenem ministrstvu in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so popolnoma odpovedali. “Najprej, kot že rečeno, zamuda v reakciji. Naslednja velika napaka je bila skrivanje informacij. V krizni situaciji, kar grozeča pandemija gotovo je, je potrebno krizno komuniciranje, ki vključuje krajše tiskovne konference ob znanem času, vsak dan, na katerih lahko novinarji in zainteresirana javnost dobijo konkretne in uporabne informacije.”

Minister za zdravje Aleš Šabeder je popolnoma odpovedal. (Foto: STA)

Zaposleni v zdravstvenih ustanovah morali molčati
Dominantni mediji so ob pojavu zdravstvene krize s koronavirusom branili poteze zdravstvenega ministra Šabedra. Vendar so pozabili, da v današnjih časih ljudje hitro pridejo do novih in verodostojnih informacij. Kot komentira kardiolog Mrevlje, ljudje ne delajo zmede, če vedo resnico in imajo sveže informacije. Napaka je bila po njegovem mnenju tudi, da so zaposleni v zdravstvenih ustanovah dobili navodila, da ne smejo obveščati javnosti, kar je najmanj v nasprotju s 40. členom Kodeksa zdravniške etike. “Podobno napako so naredili Kitajci, zaradi česar se ljudje dlje časa niso pravilno obnašali, se zaščitili, izogibali javnim prostorom ali prireditvam, kjer se srečuje veliko ljudi,” razlaga dr. Mrevlje.
Dr. Mrevlje je opozoril tudi na polomijo dela Jureta Brankoviča, odgovornega predstavnika za stike z javnostjo na UKC Ljubljana. “Prava piar katastrofa se mi zdi odgovor Službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana novinarjem, da bodo dajali informacije samo enkrat tedensko. Naprej, prepozno so šli, če so sploh šli, v akcijo nabave zaščitne opreme za medicinsko osebje in prebivalce. Zaenkrat še niso zaprli šol, univerz, trgovskih centrov, masovnih prireditev, ipd.”
Po njegovem je popolnoma nerazumljivo v aktualni zdravstveni krizi v Sloveniji, da odgovorni na ministrstvu za zdravje v vsem tem času niso obvestili ne zdravstvenih domov in ne Zdravniške zbornice v primeru pojava okužbe s koronavirusom. “Niso pravočasno pripravili zdravstvenih zavodov, njihove opreme in kapacitet za osamitev bolnikov, kapacitete v intenzivnih sobah. Niso zagotovili pravočasno dovolj telefonskih linij, kamor lahko prebivalci kličejo za informacije ali da se javljajo kot morebitni okuženi. Zaradi vseh teh napak se virus, kot je SARS-CoV-2, ki je zelo virulenten in ima dolgo inkubacijsko dobo, hitreje širi,” se je kritično odzval dr. Mrevlje.
Zdravstveni sistem na robu zmožnosti: Lahko se nam zgodi italijanski scenarij 
Priznanega strokovnjaka smo tudi povprašali, ali ima Slovenija v primeru omenjene krize s koronavirusom vpeljane protokole reševanja in posredovanja. “Prepričan sem, da imajo pristojne službe protokole, kako ravnati v primeru pandemij. Je pa vsaka krizna situacija posebna in se iz vsake naučimo kaj novega, zato se ti protokoli sproti izpopolnjujejo. Drugo pa je, kdaj se začnejo izvajati. Zakaj niso zagnali vsega potrebnega pogona prej, mi ni jasno,” pojasnjuje dr. Mrevlje. Ob tem opozarja, da se v Sloveniji v primeru slabega ukrepanja lahko zgodi italijanski scenarij. “Lahko, seveda. Upam sicer, da se ne bo. Ampak, zakaj bi bilo pri nas kaj drugače kot povsod drugod po svetu. Še posebej, ker smo se odzvali prepozno in ker imamo zdravstveni sistem, ki že brez epidemije novega virusa deluje na robu zmožnosti in je na širšo epidemijo povsem nepripravljen,” zaključuje dr. Mrevlje.
Slovenija nima veliko primernih kapacitet  ob morebitni pandemiji
Ne glede na to, da odgovorni v dani situaciji nimajo pravilnega načrta, se treba vprašati, kaj se lahko zgodi, če vodilni na ministrstvu za zdravje in NIJZ nimajo nobenega načrta. “Težko je napovedati. Bomo videli sproti. Zagotovo pa lahko epidemija precej destabilizira državo. Predstavljajte se, da zapremo vrtce in šole. Kdo bo pazil na otroke? Predstavljajte si, da zboli veliko medicinskih sester in zdravnikov. Kdo bo zdravil zbolele? Predstavljajte si, da se ustavijo nekatere gospodarske panoge. Ljudje bodo začeli izgubljati službe. Postajati kreditno nesposobni. Kaj, če moramo v 24 urah sprejeti v izolacijo in na zdravljenje 100 bolnikov. Imamo v državi toliko prostih kapacitet? Kaj, če jih moramo v kratkem sprejeti nekaj 10 v intenzivne enote. Teh kapacitet nimamo,” resnost situacije opisuje dr. Mrevlje.
Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ.
Uredništvo